1 Haziran 2015 Pazartesi

Hülya Özdemir / İcat Edilmiş Ayrışma / Invented Dissociation

Mardin'de Katılımcı Sanat Projesi

İcat Edilmiş Ayrışma

Videoist, Hülya Özdemir'in "İcat Edilmiş Ayrışma" isimli katılımcı sanat projesine ev sahipliği yapıyor.

1-5 Haziran 2015 tarihlerinde Videoist'in Mardin'de ki mekanında gerçekleşecek atölye çalışmasında Hülya Özdemir "İcat Edilmiş Ayrışma" başlığı altındaki yapıtını, Mardin'de aldığı ses kayıtlarının eşliğinde yine Mardin'liler tarafından üretilen görsel izleri buluşturacak bir araca dönüştürüyor. Atölye çalışmasının gerçekleşeceği tarihlerde tüm anlatanlar:ev sahipleri, dinleyenler:misafirler, katılımcı olarak etkinliğe davetlidir.      

Hülya Özdemir

Hülya Özdemir kurumsal eleştiri , seçme seçilme, sınıf,  otorite , kimlik, göç, kavramları çerçevesinde kişisel ve öznel imgelerin,  kamusal ve evrensel  boyutların kesişmeleri ile ilgilenmektedir. Hülya Özdemir, 2003 yılında kurulan Videoist video insiyatifinin kurucu üyesidir ve bu güne kadarki organizasyonlarının gerçekleştirilmesinde etkin bir rol üstlenmiştir.

İcat Edilmiş Ayrışma:

Proje; sosyal bir omurganın parçası olarak sanatçının inşası ve sanatın kavramsal boyutlarıyla günlük yaşamın, sıradan insanın ifadesini genişletecek bir buluşma ve dialog ortamı olmasını öngörüyor. Komşuluk, ziyaret, zihinsel katmanlar, kişisel tanıklıklar ve coğrafya ilişkisini açığa çıkarmaya çalışıyor. Zihinsel, toplumsal, cinsiyete dair, statü, etnisite, inanç sistemleri, yaş gibi sınırların ortadan kaldırılmasını öngörüyor.  Mardin'in jeolojik oluşumuna katkıda bulunan tüm katmanlar nasıl coğrafi bir eşiğin oluşumuna sebep oluyorsa, plato ve ova arasında iklimsel dönüşüm kentin zihinsel atmosferinde önce jeolojik sonra toplumsal ve ardından evrensel katmanların oluşmasına sebep oluyor. Tüm bu katmanlar kentin yaşayanları olarak  "hatırlama zanaati" ni zorunlu kılmaktadır.  Bu zanaatin eyleyenleri olarak Mardin'de misafir ve ev sahibi, toplumsal bir eşiğin etkileşen coğrafyaları olarak durmaktadır. 

Bu zihinsel ve deneyimsel iklimin etkileşimi olarak sanatçı, projesini anlatanlar ve dinleyenler olarak Mardinlilere iki bölümde katılımcı bir proje olarak açmaktadır.

Sanatçı, projesinde anlatanlar adı altında hatırlananları sözel olarak  betimleyen kimliklerle, dinleyenler adı altında bu sözel betimlemeleri görsel yansımalara oradanda katmansal izlere dönüştüren kimlikleri buluşturmaktadır. Sanatçı formal olarak anlatıcı ve yorumlayıcı kimliğinden mütevazi bir şekilde çekilerek, Mardin'in işitsel ve görsel izlerine müdahale etmeden etnolojik bir araştırmanın ve zihinsel bir arkeolojinin izlerini sürmekte.    





Proje Videoist'de 1-5 Haziran Tarihleri arasında Saat 12:00 ile 17:00 arasında tüm katılımcılara açık olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder