29 Eylül 2009 Salı

what is videoist







VIDEOİST IS A INDEPENDENT VIDEO ART INITIATIVE FOUNDED BY ARTISTS, HULYA OZDEMIR AND FERHAT SATICI IN 2003. VIDEOIST IS A VIDEO ART INITITATIVE CREATED WITH THE BELIEF AND NEED OF MOTIVATING AND SUPPORTING THE VIDEO ARTISTS IN THEIR ENDEVAOUR OF EXPRESSING THEIR IDEAS THROUGH THE EXTENSIVE AND PRACTICAL POSSIBILITIES OF VIDEO LANGUAGE. THE WORD “VIDEOİST” IS COMPOSED OF THE WORDS “VIDEO”, IN LATIN “I SEE” AND “İST”, ABBREVIATION OF ISTANBUL. VIDEOİST, AIMS TO ACCUMULATE A DOCUMENTATION AND COLLECTION OF VIDEO ART AND SIGNIFIES INDEPENDENT VIDEO ARTWORKS WHICH PRESENT CRITICISM, ALTERNATIVE CONCEPTS AND VISUAL LANGUAGE TO INDUSTRIAL, POPULAR, COMMERCIAL VIDEO PRODUCTIONS. VIDEOİST DEPENDS ON THE ARTISTS’S FREE AND INDEPENDENT CO-OPERATION AND PARTICIPATION AND ADVOCATES AN ALTERNATIVE ATTITUDE TO THE CURATOR’S ESTABLISHED ATTITUDE.

VIDEOİST HAS BEEN HELD IN İSTANBUL MODERN MUSEUM,GOETHE INSTITUT İSTANBUL,DIYARBAKIR ART CENTRE,KARGART İSTANBUL, IN GERMANY JUSTUS LİEBİG UNİVERSİTY DURİNG 2007-2008 , 2010 EROPEAN CAPİTAL OF CULTURE PROJECT STEP/İSTANBUL AND HUARTE CONTEMPORARY ART CENTRE/SPAIN İN NOVEMBER AND DECEMBER 2008.

FERHAT KAMİL SATICI ferhatsatici@yahoo.com,ferhatsatici@gmail.com
HULYA OZDEMİR hulyaozd@yahoo.com,hulyaozdemir76@gmail.com


Videoist nedir?

Görüyorum anlamına gelen "video" kelimesi ile istanbul kelimesinin kısaltılmışı olan "ist" kelimelerin birleşiminden oluşan videoist düz bir bakışı öngören ticari ve endüstriyel sanat anlayışına karşıt. Sanatçı odaklı eğik- sanatı katmanlarına ayıran bir bakışı öngören etkinlikler,sergiler gösterimler,tartışmalar,workshoplar düzenler. kendi adının düz okunuşu gibi video sanatını sadece monitör-görüntü bazlı bir sanat olarak görmez güncel sanatın bir birini besleyen disiplinlerarası bir süreç olduğunu bilir. Tüm bu yaklaşımlarını İstanbul gibi bir merkezden periferiye taşır. Tıpkı İstanbulun hiç uyumayan ve raslantılara yer açan çift çekirdekli evreni gibi....

Videoist Vİdeo Sanatı İnsiyatifi hakkında:

Videoist 2003 yılında faaliyetlerine başlamış bir sanatçı insiyatifidir. 2003 yılında kargart ve galerix gibi sanat galerilerinin misafirliğinde gerçekleşen ilk etkinliği 27 yerli ve yabancı farklı kuşaktan video üreten sanatçıyı misafir etmiştir.Video sanatı açısından asya ve avrupa arasında bir trafik oluşturmayı amaçlayan ilk videoist istanbulda sanal sanat köprüsü olmayı başarmıştır. Bu alanda toplu gösterimlerle bir dökümantasyon oluşturmayı amaçlayan etkinlikler açısından büyük bir ihtiyacı karşılayan etkinlik 2003 yılının önemli etkinlikleri arasında yer almıştır. Ayrıca Video Enstalasyon,Performans Videosu gibi örneklerede yer vererek Video Sanatının biçimsel perspektifini ortaya koymuştur.

2003 yılında gerçekleşen ilk Videoist'e

Amir Bey, Ceren Oykut-Murat Ertel, Çağrı Saray, Elif Atalay, Ethem Özgüven,Extramücadele, H. Fatih Kızılgök, Ferhat Satıcı, Ferhat Özgür, Genco Gülan, Hülya Özdemir, İrem Arıkan Aydınonat, Kaya Hacaloğlu, Kemal Tufan, Kurucu Koçanoğlu, Maria Sezer, Melik İskender, Mikkel Sktoldan, Nancy Atakan, Nazan Azeri, Neriman Polat, Onur Eroğlu, Seçkin Uysal, Simla Zorlutuna, Tan Cemal Genç, Vicdan Nalbur Taşdemir, Zeynep Per, Yeşim Özsoy Gülan katılmıştır.

Organizasyon:Hülya Özdemir,Melik İskender,Ferhat Satıcı

Videoist2 İlk olarak 2007 Kasımında İstanbul Modern Sinema'da ana durağına uğradı. 11-20 nisan 2008 de Goethe Enstitüsü İstanbul’da ikinci gösterimini gerçekleştirdi. Videoist2 nin farkı, izleyici odaklı bir şekilde sanatçı sayısını makul bir boyuta indirerek belirgin bir kaliteyi tutturma çabasıdır. Yerli ve yabancı farklı kuşaktan 14 sanatçının katıldığı Videoist2 nin amacı istanbul merkezli gezici video etkinliği olmaktır.

Videoist2 ye katılan Sanatçılar: Kaya Hacaloğlu, Gülsün Karamustafa, Çağrı Saray, Yeni Anıt, Fatih Aydoğdu, Hülya Özdemir, Extramücadele, Nooshin Farhid, Neriman Polat, Susanne Albrecht, Yasemin Özcan Kaya, Timo Katz, Christine Gensheimer, Murteza Fidan.

Organizasyon:Hülya Özdemir,Ferhat Satıcı
Organizasyon Yardımcıları:Suat Öğüt(Asistan)

Üçüncü etkinliğini 11-20 nisan2008 de gerçekleştirilen olan etkinliğimiz oradan diyarbakır kültür merkezine ve ardından Frankfurt Kitap Fuarı çerçevesinde Giessen Belediyesi Ve Justus Liebig Universitesi Misafiri olarak 2008 kasımında Almanyaya gitti. Ardından aynı ay içinde İspanya’nın Huarte Çağdaş sanat merkezinin davetlisi olarak bir sunum ve seçki gösterimi düzenledi. Bu arada 2010 istanbul dünya kültür başkenti görsel snatlar projesi hazırlayan videoist 2008-2009 sürecinde İstanbul periferisinde yer alan kültürmerkezlerinde “videoist2010” isimli bir seçki gösterdi.haeln sürmekte olan “taşınabilir sanat” projesinin katılımcı insiyatifidir.

Bu güne kadar gösterimlerine 45 sanatçı ve sanat projesi’nin yer aldığı “videoist”in bir de bu gösterimler süresince oluşturduğu bir video sanatı arşivi bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder